|
«Ανάπτυξη μεθόδου διαχωρισμού και
και χαρτογράφησης ποικιλιών του Ελληνικού αμπελώνα αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής με σκοπό την εφαρμογή Οδηγιών της ΕΕ , την ενημέρωση του Αμπελουργικού Μητρώου και την υποστήριξη προδιαγραφών ΠΟΠ» VINO |
|
«Ανάπτυξη μεθόδου διαχωρισμού και
και χαρτογράφησης ποικιλιών του Ελληνικού αμπελώνα αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής με σκοπό την εφαρμογή Οδηγιών της ΕΕ , την ενημέρωση του Αμπελουργικού Μητρώου και την υποστήριξη προδιαγραφών ΠΟΠ» VINO |
Κατά την εκπόνηση της EE2 (Αρχιτεκτονική του συστήματος) πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως οι ανάγκες των χρηστών, η κατάσταση και οι τάσεις της αγοράς, τα επίπεδα ανάπτυξης και εξέλιξης της τεχνολογίας καθώς και στοιχεία που αφορούν στην μελλοντική εμπορική διάθεση της υπό ανάπτυξη μεθόδου.
Αρχικά, καθορίστηκαν οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί το σύστημα, ώστε να παράγει αποτελέσματα, που να ικανοποιούν κατά το δυνατό τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που καταγράφηκαν. Στη συνέχεια και κατόπιν έρευνας, επιλέχθηκε ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί στις πτήσεις και ο εξοπλισμός του γραφείου. Μετά τη μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας και αφού δημιουργήθηκε ένα γενικό πλάνο της μεθοδολογίας ανάλυσης και επεξεργασίας των πολυφασματικών/ υπερφασματικών εικόνων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα λογισμικά/ λογισμικά ανοιχτού κώδικα, και εμπορικά λογισμικά μόνο εφόσον κάποια ανάγκη δεν καλύπτεται από τα διαθέσιμα ελεύθερα. Επίσης στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής του συστήματος έγινε ο σχεδιασμός του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών του έργου, του οποίου η χρήση ξεκίνησε ήδη από τις πρώτες εβδομάδες με τη συλλογή σχετικών γεωγραφικών πληροφοριών.
Οι Ενότητες Εργασίας 3, 4 & 5 είναι σε εξέλιξη, λόγω του ότι αφενός η ημερομηνία έναρξης του έργου δεν συμπίπτει με την προτεινόμενη στην πρόταση και κατάλληλη χρονικά στιγμή και αφετέρου το έργο επηρεάζεται από την εποχικότητα του αμπελιού δεδομένου ότι η μεθοδολογία διαχωρισμού των ποικιλιών βάσει της βιβλιογραφίας και της γνώσης των ειδικών πρέπει να λάβει χώρα συγκεκριμένες εποχές κατά τη διάρκεια του έτους. Οι πλέον πρόσφορες χρονικά εποχές είναι είτε πριν τη συγκομιδή (τέλη Ιουνίου - Αρχές Αυγούστου) είτε κατά την έκπτυξη των φύλλων (Μάρτιος - Απρίλιος), όμως δεν ήταν εφικτό κατά το 1ο έτος εκπόνησης του έργου να πραγματοποιηθούν πτήσεις με ολοκληρωμένη την μεθοδολογία του συστήματος (Drone – Υπερφασματικός Δέκτης – Λογισμικό Αυτόματης Πλοήγησης), ώστε να υπάρχουν τα πρώτα ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Για αυτό έγιναν αρχικά μόνο δοκιμαστικές πτήσεις.
* Ευχαριστούμε τη Μικροοινοποιία Μυλωνά και τους Συνεργάτες της για την ευγενική παραχώρηση των αμπελώνων τους.
Στο πλαίσιο της ΕΕ5, χρειάστηκε να γίνει αντικατάσταση του δέκτη που χρησιμοποιήθηκε το πρώτο έτος. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ήταν προγραμματισμένο να γίνουν λήψεις υπερφασματικών απεικονίσεων, δυστυχώς ο υπερφασματικός δέκτης είχε υποστεί βλάβη και βρισκόταν για επισκευή. Έτσι, με σκοπό αφενός να αξιοποιηθεί η περίοδος και αφετέρου να διευρυνθεί η έρευνα σχετικά με τη δυνατότητα χαρτογράφησης ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, αποφασίστηκε να γίνουν λήψεις απεικονίσεων με χρήση πολυφασματικού δέκτη. Με αυτό τον τρόπο εντάχθηκε στο έργο η διερεύνηση της χρησιμότητας απεικονίσεων από πολυφασματικό δέκτη, ο οποίος είναι πιο ευρέως διαδεδομένος, άμεσα διαθέσιμος, οικονομικότερος και απλούστερος στη χρήση του, οπότε και πιθανά πιο κατάλληλος για μελλοντική επιχειρησιακή χρήση αλλά παρουσιάζει μειωμένη φασματική διακριτική ικανότητα σε σχέση με τις απαιτήσεις και δυσκολίες του παρόντος έργου.
Οι δοκιμές που έγιναν με τις απεικονίσεις που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου σε διαφορετικές περιοχές μελέτης παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα: