logo_vino
espa
«Ανάπτυξη μεθόδου διαχωρισμού και
και χαρτογράφησης ποικιλιών του
Ελληνικού αμπελώνα αξιοποιώντας
τεχνολογίες αιχμής με σκοπό την
εφαρμογή Οδηγιών της ΕΕ , την
ενημέρωση του Αμπελουργικού
Μητρώου και την υποστήριξη
προδιαγραφών ΠΟΠ»
VINO

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

To VINO εκπονείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ -ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Ανήκει στο θεματικό τομέα προτεραιότητας 3 «Αγροδιατροφή» / υπο-τομέας 3.8.2 «Ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στον αγροδιατροφικό τομέα καθώς και για την αξιολόγηση και διαχείριση βοσκοτόπων»

Διάρκεια: 36 μήνες

Ανάδοχος: ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. με Υπεργολάβο το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο αμπελοοινικός τομέας της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα όσο και για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, οπότε ο στρατηγικός σχεδιασμός της ελληνικής αμπελουργίας καθίσταται απαραίτητος.

Τόσο οι αρμόδιοι φορείς όσο και οι επιχειρηματίες το κλάδου υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσής του, και τονίζουν τη σημασία της καλλιέργειας γηγενών ποικιλιών και της παραγωγής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, που επί του παρόντος αποτελούν το 10% της παραγωγής οίνων, καθώς στην καλλιέργεια διεθνών ποικιλιών είναι περισσότερο δύσκολο να γίνει η χώρα διεθνώς ανταγωνιστική.

Με σκοπό τη συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση, στο έργο VINO ερευνάται η δυνατότητα διαχωρισμού και χαρτογράφησης γηγενών ποικιλιών αμπέλου, που είναι απαραίτητος στην εφαρμογή των σχετικών Κανονισμών και Οδηγιών της ΕΕ, στην ενημέρωση/ επικαιροποίηση του Αμπελουργικού Μητρώου και στην υποστήριξη των προδιαγραφών ποιότητας των οίνων ΠΟΠ.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του VINO, και αξιοποιώντας αποτελέσματα προηγούμενων εργασιών, συνδυάζονται οι δυνατότητες των πολυφασματικών και υπερφασματικών δεδομένων και των ΣμηΕΑ και αναπτύσσεται μεθοδολογία διαχωρισμού και χαρτογράφησης γηγενών ποικιλιών, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτέρες συνθήκες του ελληνικού αμπελώνα.

ΣΤΟΧΟΙ

Το VINO αξιοποιεί τις δυνατότητες των υπερφασματικών αλλά και πολυφασματικών δεδομένων που συλλέγονται από δέκτη τοποθετημένο σε ΣμηΕΑ, το οποίο ΣμηΕΑ θα πλοηγείται αυτόματα από αλγόριθμο ο οποίος θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου.

Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:

- Η ανάπτυξη μεθόδου χαρτογράφησης ποικιλιών του Ελληνικού αμπελώνα, αξιοποιώντας τεχνολογίες ΣμηΕΑ και υπερφασματικής αλλά και πολυφασματικής τηλεπισκόπησης. Η μέθοδος αυτή θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ως εργαλείο τεκμηρίωσης, και ελέγχου όπως επίσης διαχείρισης και σχεδιασμού
- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. και τη διείσδυσή της σε νέες αγορές.
- Η μεταφορά επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας από την ερευνητική κοινότητα του ΕΚΕΤΑ στην ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. για να ενισχυθεί η επιστημονική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

- ΕΕ1: Καθορισμός απαιτήσεων των χρηστών – Συλλογή και οργάνωση γνώσης των ειδικών
- ΕΕ2: Αρχιτεκτονική του συστήματος
- ΕΕ3: Σχεδιασμός - Ανάπτυξη Αυτόνομης Λειτουργίας ΣμηΕΑ για την δημιουργία σημασιολογικών χαρτών
- ΕΕ4: Ψηφιακή Επεξεργασία υπερφασματικών τηλεπισκοπικών απεικονίσεων από ΣμηΕΑ
- ΕΕ5: Δοκιμές στο πεδίο – Αξιολόγηση της μεθόδου
- ΕΕ6: Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας